Søndag 4/6 2023.

Snarer og krybskytter

Titel: Fangst og fangstmetoder. Kategori: Dyrenes verden 1924. Side 5 af 11 < Tilbage

Pelsjæger tilser en fælde. Pelsjæger, der sammen med sine to små drenge tilser sine sakse og fælder. Roligt og nøgternt betragter han det stakkels dyr, en grævling, der måske i et døgn har måtet udholde de grusomme pinsler. Undertiden bliver det fangede lem følelsesløst i saksen, og det hænder ofte, at dyret gnaver det over, så der kun sidder en benstump eller to, når jægeren kommer. Det lemlæstede dyr sulter da som regel ynkeligt ihjel, da det ikke er i stand til at skaffe sig føde.

Snarer er det forbudt at bruge her i landet, men de benyttes dog meget af krybskytter. Til større vildt anvendes en stærk, tynd jerntråd, som fastgøres ved vildtets veksel således, at en løkke står ud over vekslen. Kommer der vildt ind i løkken, snærer den sig sammen og holder det fast. Større vildt bliver næsten aldrig dræbt af snaren, mens fuglevildt ofte kvæles, men det hænder også, at fuglene fanges ved et ben eller en vinge og må sprælle sig til døde. En dreven snaresætter finder hver veksel og hvert hul i hegnene, som dyrene færdes ad, og han kan rydde egnen helt for vildt, så forretningen ikke er så dårlig, især da risikoen ikke er stor. Snarerne er nemlig ikke lette at finde for opsynet og de kan røgtes, uden at det vækker opmærksomhed.

Fuglefængere tager småfugle på limpinde, husmødre fanger fluer på klæbrigt papir og krybskytter stikker fasaner med fasanspyd. Fasanen sætter sig til nattero i lave træer, og krybskytten går da blot hen under den og stikker et spyd med modhager igennem den. Den er i halvmørke nætter let at se mod himlen.

Sakse fælder og gift anvendes en del til fangst. Det er forbudt at opstille sakse udenfor gård, gårdplads og dermed i forbindelse stående indhegnet have og lystanlæg (Jagtlovens §28). Faldgruber må indrettes og fælder og andre fangstredskaber frit opstilles på de samme steder, samt i dyrehaver og indhegnede planteskoler, men udenfor disse steder må de nævnte redskaber ikke opstilles i gærder på jorden eller tæt ved jorden (§31), §29 har en undtagelse, idet det på visse betingelser er tilladt at stille oddersakse (der står ikke sakse for oddere) i søer, åer, bække og lignende vande. Loven indskrænker altså retten til fangst stærkt.

< Tilbage  Til side 6 >