Lørdag 21/5 2022.

Spyfluer og andre snyltere

Titel: Insekter, som vore husdyr frygter. Kategori: Dyrenes verden 1924. Side 6 af 6 < Tilbage

Antilope angrebet af larver. I Afrika angribes de skedehornedes horn af møllarver, som æder hornskeden. Billedet viser hornene af en antilope. I løbet af ganske kort tid kan hele hornskeden blive ødelagt.

Der er selvfølgelig endnu talrige insekter tilbage, som overfalder og gør vore husdyr stor skade, men de tre nævnte er absolut de vigtigste. Endnu skal kun kort nævnes nogle enkelte. En hel mængde forskellige spyfluer overfalder fårene, de lægger æggene i ulden, og laverne lever deri og angriber huden og kødet, så fårene lider meget derved. Hos unge lam lægges æggene af en bestemt art især på bagbenene, og larverne frembringer store vædskende og meget smertefulde sår.

Der findes næppe det af vore husdyr, som ikke har sin egen bestemte art af pelslus eller af rigtig lus. De førsnævnte er ikke snyltere, og de suger ikke blod, de lever af sved og fedt, som afsondres i huden, og de bevirker ofte, at hårene falder af eller klistres sammen til store, indfiltrede kager. Ved deres ustandselige kriblen og krablen fremkalder de en ulidelig kløe i huden, gør dyrene irritable og gnavne og kan derigennem indvirke på deres sundhedstilstand.

Hest, æsel, ko hund, kat, får, ged har hver sin egen art, fjerkræet ligeledes, høns, due, gås, and, påfugl, fasan osv. For hundens vedkommende er dens pelslus mellemvært for dens egen bændelorm.
 

(Forfatter og fotos: Elise Wesenberg-Lund)
  < Tilbage