Onsdag 12/12 2018.

Louis Pasteur

Kategori: Fremgang. Udgivet 1925. Side 1 af 4

Louis Pasteur. Louis Pasteur.

Louis Pasteur (Født d. 27/12 1822 i Dôle, Franche-Comtè. Død 28/9 1895 i St. Cloud). Blev i 1854 professor i kemi ved universitetet i Lille. I denne vinegn studerede han vinsygdomme, opdagede og fastslog, at disse skyldes bakterier. De fleste forskere mente, at bakterierne kom "af sig selv", men Pasteur hævdede, at intet levende opstår ved selvavling. En fransk naturforsker, Pouchet, mente ligefrem at kunne anvise, hvordan man frembragte bakterier eller mikrober, som de også kaldes. - Kampen blev hård, men Pasteur sejrede, og det blev nu almindelig fastslået, at intet levende kan blive til af sig selv, men at alt liv stammer fra liv.

Pasteur opdagede nu, at ved at opvarme vinen til 60 grader, kunne man dræbe de skadelige mikrober uden at ødelægge vinen, og ved denne "Pasteurisering" redede han umådelige værdier for Frankrig. Hans studier om vin strakte sig over mange år og førte ham ind på lignende forsøg med mælk, øl og eddike, og alle vegne havde hand held med sig. Hans hensigt var at sætte det franske øl i stand til at konkurrere med det tyske. Han lærte de franske bryggere at se - og at undgå - de skadelige bakterier i gæren, og en af de første, der indførte metoden i sit bryggeri, var en udlænding, den danske brygger I. C. Jacobsen.

På gamle Carlsberg fortsatte en dansk kemiker, Emil Chr. Hansen, Pasteurs arbejde på dette område, og Carlsberg blev i stand til at brygge både sommer og vinter. Tidligere turde man ikke brygge om sommeren, der enhver brygger af erfaring vidste, at det i reglen mislykkedes, uden at man havde anet hvorfor. Grunden var naturligvis den, at de for gæren skadelige mikrober trivedes bedst om sommeren. Nu, da man forstod at undgå dem, kan man altså arbejde dobbelt.

Til side 2 >