Lørdag 21/5 2022.

Sygdom hos silkelarven

Titel: Louis Pasteur. Kategori: Fremgang 1925. Side 2 af 4 < Tilbage

Laboratorium. Dr. Cohendy, en af Pasteur Instituttets afdelingschefer, i sit laboratorium.

I Sydfrankrig lever en del af befolkningen af silkeavl. Men i 1849 var der udbrudt en sygdom, der dræbte silkeormene i tusindvis, og snart stod den bitre nød for døren. Silkeavlen, der et år havde indbragt 100 millioner Franc, da man havde fået raske orme fra andre lande, indbragte året efter 20 mill., fordi de orme også var blevet smittet.

Man henvendte sig omsider, da alle tænkelige midler var prøvet, til Pasteur. I 5 år arbejdede han nu hver sommer med silkeormene. Han undersøgte dem i tusindvis, og i alle fandt han mikrober. Dem havde allerede en anden fundet, men man mente ikke, at de havde noget med sygdommen at gøre, det mente derimod Pasteur.

Da man endelig en dag fandt 4 raske orme, blev de - og senere deres afkom - holdt for sig selv, og nu kom forsøgene rigtigt i gang. For at blive sikker på, at sygdommen kom fra mikroberne, udrørte Pasteur en vædske, hvori der var fuldt af mikrober fra en død silkeorm. Denne vædske smurte han med en pensel på nogle morbærblade, som han gav nogle raske orme at æde. Disse fik snart sygdommen, og det viste sig, at mikroberne fandtes i deres tarmkanal. Han mente nu at være sikker på sygdommens årsag, men da ormene jo ikke æder hinanden, var det ikke klart, hvordan smitten kom.

< Tilbage  Til side 3 >