Mandag 23/5 2022.

Telt og andet udstyr til ferien

Titel: Til Paris på cykel med telt. Kategori: Fritid og sport 1924. Side 3 af 10 < Tilbage

Uret i Rouen. 'Det store ur' i Rouen. Som man kan se af den tilstødende arkitektur, stammer partiet fra gotisk tid. Selve portbuen og uret er dog langt yngre, og nede i hjørnet til højre finder vi typisk barokudsmykning.

Det første ord skal da gælde cyklen. At den skal være i god stand turde følge sig selv. Det er ikke af afgørende betydning, at styret er strålende forniklet eller stel og skærme dekoreret med elegante grønne lakstriber, mens det derimod nok spiller en rolle om navene er vel renset og smurt, så den løber let. Endvidere må man sørge for, at i al fald baghjulet er solidt, da det jo skal bære en del af oppakningen og man ikke kan gøre regning på at finde cykelstier alle vegne. Men alt dette følger sig selv for en cyklist, der er fortrolig med sit "dyr". Et enkelt praktisk råd: Sørg for at have værktøj med til alle mindre uheld og medbring et ekstra sæt gummi til ét hjul. Hvad belysning angår, er de moderne elektriske dynamolygter langtfra at foretrække. Dels er de kostbare og dels er de uanvendelige, hvis man f.eks. må foretage en mindre reparation eller skal studere kortet efter mørkets frembrud. Man vil normalt gøre klogt i ikke at køre så sent på dagen, men i påkommende tilfælde gøre en batterilygte bedre fyldest, og så har den den fordel at kunne benyttes i teltet om natten.

Af udstyret er teltet langt det vigtigste. Selv om man gør turen alene, vil det være klogt at anskaffe sig et tomandstelt, dels fordi det er rart at have god plads til madlavning og rum til bagagen, dels fordi man først i den størrelse kan få et "regulært" telt, der kan stå for blæst og regn. Det betyder en del, at man føler sig trygt "inden døre" om natten: man sover bedre, og kører derfor bedre næste dag. Den fordelagtigste telttype er sikkert tagteltet, der spændes op over teltstænger á en meters højde, og hvor bardunerne er indsyet i teltrandene, der fæstnes i jorden med 6 metalpløkke. Et sådant telt, fremstillet af solidt sejldug (U.S. Army Duck) kan med en vandtæt teltbund fås for 40 kr. Pengene er godt givet ud, da man hurtigt vil opdage, at man er fri og uafhængig af hoteller, og derfor kan vælge sine ferieruter mere efter behag. Her i landet vil man aldrig få afslag på en høflig anmodning om tilladelse til at slå sit telt op, og i Frankrig har man heller aldrig nægtet mig det. Hvorledes står teltet i regnvejr? Glimrende: Jeg har sovet knastørt i mit telt i ægte fransk tordenvejr, og har i Jylland haft den muntre oplevelse at se beboerne af en herregård, i hvis park, jeg camperede, måtte vige deres senge, fordi regnen gik igennem taget, mens jeg selv lå fuldstændigt tørt i haven. Om morgenen må man dog huske, at teltet skal være tørt, inden det pakkes, og et natligt regnvejr kan derfor forsinke en en times tid.

< Tilbage  Til side 4 >