Mandag 23/5 2022.

Standard, byen med mange danske indbyggere

Titel: Arbejde i Canada - Breve fra en ung forstmand. Kategori: Menneskelivet 1926. Side 2 af 8 < Tilbage

Teltlejr i en canadisk skov. En camp (teltlejr) i en canadisk skov. Omtrent halvdelen af Canada er dækket af skove af birk, ask, elm, eg, ahorn og talrige arter af fortrinlig nåletræ. Skovbruget er af overordentlig betydning. Træerne fældes, samles og flådes ned af floderne.

  Standard, torsdag d. 4. sept. 1924.
I går eftermiddags kom vi til Standard, og formodentlig skal vi allerede i dag ud til en farmer, i hvert fald vil det ikke vare længe, inden de begynder at tærske. Standard er en morsom og pæn lille by. 75 procent af befolkningen er dansk, det er helt underligt at høre dansk herovre.

Christian Petersen er en meget rar og elskværdig mand. Han er bestyrer af et stort tømmerfirma "Atlas Lumber Co.", der har en filial her i byen. Han har lovet os arbejde i skoven, når det begynder, men foreløbig tager vi høsten her. Om vi i det hele taget kommer i skoven, er ikke sikkert. Jeg venter at høre fra professor Meunier, som vil undersøge, om der er noget at gøre for os i Manitoba og Saskatchewan, hvor de eksperimenterer med træplantninger. Tiden vil vise det. Det er i hvert fald rart, at vi har et sted her i Canada, hvor vi kan henvende os, og hvor vi altid er velkomne. Han sagde til mig den sidste dag på skibet: "De vil i mig altid have en ven, jeg mener en virkelig ven og ikke en mand, der søger at få det mest mulige ud af Dem for den mindst mulige betaling, og de vil altid være velkommen i mit hjem i Saskatoon.

Nu går vi altså her i Standard og snakker dansk. Alle siger du til hinanden: præsten, lægen, tandlægen, købmanden, arbejdere og cowboys, de er lige gode alle sammen.

Vi havde en interessant rejse fra Montreal til Calgary, to dage gennem skove og klipper, og to dage over uendelige prærier med vidunderlige farver og solnedgange. Vi kom til Winnipeg, Manitoba søndag nat kl. 1 - 5 timer forsinket på grund af et jernbanesammenstød ved Fort William. Vi var sorte som negre efter 48 timers ophold i en Colonist Car (jernbanevogn) sammen med alle mulige mennesker, det var et såkaldt "Harvester-Train" (høstfolk-tog), der befordrede høstarbejdere fra østen over til the far west. Vi gik til det tyrkiske bad og blev rene, og den næste dag gik vi en tur i byen, som er typisk vestamerikansk. Den består af hoteller, banker, biografteatre, telefonstænger, 12-15 etagers huse, der ligger lige op ad gamle trærønner fra de første pioneres dage.

Vi opsøgte Mr. Johnson i hans hjem, da hans kontor var lukket på grund af bank holiday (bankferie). Vi blev vel modtaget og kom på biltur med familien. Forstvæsenet hørte vi ikke noget om, men det spiller ingen rolle, da professor Meunier kommer der om et par dage.

Vi tog videre til Calgary mandag aften og kom dertil onsdag morgen kl. 5. Calgary ligner Winnipeg, kun vrimler det her med cowboys, der ligner dem, som man ser i biografteatrene hjemme. Vi var en tur uden for byen, hvor vi kunne se Rocky Mountains (klippebjergene), der ser pragtfulde ud. Man kan også se dem her fra Standard.

Netop nu får vi at vide, at vi skal ud til farmeren. Vi skal altså rejse herfra med det samme, men blot 7 miles. Fordbil har de alle til hobe. Der er to andre danskere ude på farmen, det bliver spændende.

< Tilbage  Til side 3 >