Søndag 22/5 2022.

Maden ved hoffet

Titel: Hvorledes dagen gik for Christian IV. Kategori: Menneskelivet 1924. Side 8 af 15 < Tilbage

Christian den fjerde sidder i retten. Christian IV sidder i retten. Carl V. Manderns titelblad til den Jydske Lovbog.

Maden blev båret op i fire sæt med en snes retter i hver. Første omgang var allerede solid nok: Forskellige stege, postejer, vinsuppe og tærter. Anden omgang ikke mindre: Høns, stegte grise med røde æbler i trynerne, marcipan og meget andet. Tredie omgang var hentet fra havet: "to gallerier" af store gedder og en mængde andre fisk plus forskelligt bagværk, og endelig kom fjerde omgang 27 fade med konfekt, syltede frugter og søde sager.

Maden anrettedes på sølvfade, og der spistes på sølvtallerkener og med sølvskeer. Men på gaflerne var kun skaftet af sølv. Ellers var de af jern og togrenede. Og de var slet ikke til at spise med. De var kun til at holde fast på kødet med, mens man skar det i stykker på de brødbrikker, som lå der ved hver kuvert. Men Guds gaver havde man, som et kristen menneske, at putte i munden med fingrene. Derfor hed sovs dyppelse med rette.

Og mens man spiste, kunne man forlyste øjet med de mange "skueretter", der førtes op i hver omgang. Således blandt postejerne to pragtfuldt malede og forgyldte Griffe med udspilede vinger og hver med det danske våben på brystet. To "Basilisker" var bagt i skikkelse af en hane og malet i strålende farver. Foran gesandterne og kongen stod et fad med en parteret gedde. Midt i en krans af buksbomblade knejsede dens hoved med leveren kogt, i gabet, mens halen stod længere nede på bordet, ret op på et fad.

Men det allerfineste var dog sikkert to løver af bagværk, som stod på bagbenene og med forpoterne holdt rigets våben, malet og forgyldt med de rigtige farver.

Og så mellem alle disse herligheder de mange opsatse, kander og bægre af sølv og i reglen forgyldt.

Under hele måltidet lod kongens udmærkede musikkorps sine instrumenter høre.

< Tilbage  Til side 9 >