Søndag 22/5 2022.

Morgenmaden for en konge

Titel: Hvorledes dagen gik for Christian IV. Kategori: Menneskelivet 1924. Side 3 af 15 < Tilbage

Kongens lugte og kompas. Christian IV's skibslygte og kompas (begge af sølv). Findes nu i Rosenborg Slotsmuseum.

Hvorvidt Christian IV hørte til dem, der ikke kunne tåle at være fastende på benene og straks måtte have en påbid, når han var kommet i tøjet, eller han foretrak at vente til morgenmaden, skal vi lade usagt. Men inden morgenmaden gjorde han, ledsaget af sin kammerjunker og et par af de tjenstgørende herremænd, en vandring over i stalden for at se til hestene og derfra over i ridehuset eller boldhuset, hvor han tog sig en ridetur eller drev boldspil eller anden idræt for at få nattestivheden ud af kroppen og lemmerne rørt. Dermed gik der en timestid og så kom morgenmaden omtrent kl. 5.

Dette dagens første egentlige måltid bestod på god gammel vis af øllebrød med en spegesild til. Kongen spiste morgenmaden i sit sengekammer og var nu rede til dagens gerning.

Var der noget særligt at gøre ude i byen stod han i reglen til hest og red til åstedet. Vi ser ham således i 1615 møde til hest på den åbne plads ved Gæthuset, dvs. støberiet, mellem Gammelmønt og Gotersgade, som første mand på pletten, inden bøsseskytterne kom for at prøve de nye støbte kanoner.

Som oftest gik han dog sin daglige morgenvandring til fods og begyndte der, hvor han helst færdedes, ovre på Bremerholm. Han havde sin egen lille hund med, som løb foran ham og varskoede hans komme, til stor glæde for alle håndværkerne, der fik tid til at tage sig sammen og lade, som om de sled vældig i det, så kongen sjældent kom bag på dem. For over for uefterrettelige folk var Christian IV en skrap arbejdsherre, og der er sikkert faldet mangt et rap med hans lange spanskrørsstok til folk, der har stået og drevet eller ikke har arbejdet ham hurtigt nok eller ikke har taget rigtigt fat på, hvad de havde mellem hænderne.

< Tilbage  Til side 4 >