Søndag 22/5 2022.

Et skridt frem og to tilbage

Titel: Et nederlag: Jeannette-Ekspeditionen. Kategori: Menneskelivet 1925. Side 9 af 12 < Tilbage

Varm havoverflade. Når varme vinde blæser hen over en kold havflade, fortættes vanddampene, og vandet synes at dampe. Når omvendt havet er varmere end den luft, der blæser hen over det, opstår også vanddampe, fordi luften ikke er varm nok til at optage alle de vanddampe, der udsendes af det varme vand. (Frostrøg). Det samme fænomen over moser kalder vi Mosekonebryg.

Efter omtrent to ugers utrættelig march bliver vejret så klart, at de Long kan tage en solhøjde. Det viser sig da, til hans store forfærdelse, at de befinder sig på 770 46' n. br. eller 28 kvartmil nord for det sted, hvor 'Jeannette' sank. Han gentager sin observation gang efter gang, men resultatet bliver det samme. De driver altså stærkere mod nord, end de er i stand til at arbejde sig frem mod syd. Han tør ikke nedslå de andres mod, men betror sig kun til Melville og lægen. "Aldrig fortvivle!" skriver han den dag. Og så fortsættet de deres kamp, stadig håbende, men forberedt på det værste.

Først efter en måneds anstrengelser og strabadser er de omtrent på det sted, hvor skibet gik ned. Men efterhånden bedres dog strøm og is, så det går hurtigere fremad. Sidst i juli gør de deres tredie opdagelse, en lidt større ø, som døbes Bennett-øen, og hvis østpunkt de Long efter sin hustru kalder Cape Emma. Omtrent en uge bruger de til hvile og omhyggelig undersøgelse af øen. Så må de videre over den mere og mere upålidelige is. Det går nu skiftevis i slæde og båd. Da hundene er for urolige i bådene, skydes de. Kun en enkelt, Snoozer, nænner man ikke at skille sig af med. Efterhånden som sejladsen bliver den overvejende, går det hurtigere. En af de sidste dage i august kommer de i land på Faddejew, en af de nysibiriske øer. For første gang i over to år står de her på snefri, mos- og græsklædt grund: Snoozer springer ellevild omkring og mændenes glæde er ikke mindre, skønt fremtiden tegner sig yderst mørk for dem. Der er ingen tid at spille, provianten er trods formindskede rationer ved at slippe op. Et rensdyr, der skydes på en af småøerne, bereder dem vel i øjeblikket et herligt festmåltid, men forslår kun lidt. Slæderne er nu ladt tilbage. De 33 mand, som endnu alle har livet i behold,er fordelt i de tre både under de Longs, Melvilles og Chipps førerskab. Til den 12. september lykkes det bådene at holde sammen. Da overfaldes de ud for Lenadeltaet af en heftig storm og kommer fra hinanden for ikke mere at samles.

< Tilbage  Til side 10 >