Søndag 4/6 2023.

Farer ved røntgenstrålernes virkning

Titel: Røntgenstråler. Kategori: Naturen 1925. Side 8 af 8 < Tilbage

Billede af et røntgenstativ. Figur 6.

Røntgenrøret (Figur 6 I) er anbragt bagved og ned foran patientens legeme kan man føre den lysende skærm (Figur 6 II). Patienten sidder på en lille bænk (Figur 6 III).

Nu må man imidlertid huske, at musklerne og indvoldene ikke bryder nogen hindring for strålerne, vi ser derfor kun skelettet tegne sig som et skyggebillede. Giver vi derimod forinden patienten noget grød at spise tilblandet et ikke giftigt bariumsalt - der som tidligere berørt standser strålerne - vil vi kunne følge denne grød som sorte skygger på dens vej gennem fordøjelseskanalen. Ja, vi ser derved ligesom en afstøbning af involdene, herved bliver det muligt at konstatere forsnævringer, sår eller svulster, forkert leje eller hvad der nu kan være i vejen.

Det samme kunne man naturligvis fæstne på den fotografiske plade, men ved gennemlysning er der den store fordel, at det er "levende" billeder, vi har at gøre med - vi kan se mundfuldene glide gennem spiserøret, se mavesækken ælte maden og se, hvorledes passagen ned gennem tarmen går for sig. Og herved får lægen ofte yderst vigtige oplysninger.

Med hensyn endelig til røntgenbehandling, altså helbredelse ved hjælp af røntgenstråler, er det væsentlig fjernelse af svulster, man tilstræber. Det viser sig nemlig, at visse arter af svulster svinder hen som dug for solen, når de udsættes for en passende dosis røntgenstråler.

Disse må til den anvendelse helst være "hårde", derfor filtrerer man strålerne gennem tynde aluminiumplader, hvorved de mindre gennemslagskraftige holdes tilbage, og kun de hårdeste går igennem.

Det er muligt at kommende tider vil se underværker af strålebehandlingen, men der må foretages mange undersøgelser og megen tålmodig forskning, forinden disse underværker bliver til virkelighed.

Thi der er farer ved strålernes virkning, som vi ikke må se bort fra. Røntgenstrålerne er som et tveægget sværd. På den ene side kan det ganske vist virke dræbende på svulstvævet og hidføre en hurtig helbredelse. Men på den anden side kan strålerne ved ukontrolleret indvirkning have de mest skæbnesvangre følger. Der kan opstå voldsomme eksemer, langsomt helende sår, ja, ligefrem svulstdannelse.

Men når alt kommer til alt, er den landvinding, røntgenstrålerne har bragt videnskaben, og særlig lægevidenskaben, overordentlig betydelig. Strålerne har så at sige lært os at se ind bag overfladen af fænomenerne og forstå dem på en måde som før lå ganske udenfor vor rækkevidde.

(Forfatter: Ukendt)
  < Tilbage