Søndag 22/5 2022.

Harmattan, Pampero og Norder

Titel: Vind og vove. Kategori: Naturen 1924. Side 6 af 12 < Tilbage

Harmattan er en langs vestkysten af Afrika blæsende ejendommelig hed landvind. Den optræder fra november til marts og særlig i december og januar. Den blæser mellem Madeira og Guinea Bugten ud til ca. 300 vestlig længde fra retninger mellem øst og nordøst. Da den kommer fra Sahara, er den meget tør og ledsaget af støvfald, bestående af små rødlige partikler. Vinden når sjældent en stormende karakter.

Pampero, således kalder søfolkene en i nærheden af la Planta Flodens munding optrædende storm, der begynder fra nordøst og når sin styrke, når den blæser fra sydvest. Den er hyppigst fra juni til oktober. Jo stærkere den forudgående nordlige vind har været, desto kraftigere bliver den efterfølgende Pampero, der ofte er ledsaget af St. Elms Ild, luftspejlinger og store insektsværme. Varigheden og styrken er meget forskellig, en Pampero kan vare en halv time, men den kan også blæse flere dage. Når den har udraset, drejer vinden til syd og flover af. Den kan nå langt til søs og findes op til 310 sydlig bredde. Særlig på sejlskibe må man være opmærksom på dens komme, da den ofte bryder pludselig løs.

I den Mexcikanske Bugt optræder Norder fra september til april, som en hæftig storm, der kommer fra Mexicos højland. I nordlig retning ses sorte skyer, luften er meget klar med luftspejlinger og påfaldende stærke lysfænomener i havet. Efterhånden bliver himlen overtrukket og vinden går i stærke regnbyger til nordvest. Jo stærkere regn, desto stærkere storm. Norder varer fra én til fire dage, hvorefter barometret begynder at stige og termometret at falde, mens vinden går til sydøst. En ny Norder kommer sjældent igen før efter 1 á 3 ugers forløb.

En vest-mexicansk Norder, Papagojos, findes på vestkysten af Amerika fra Californien til ca. 80 nordlig bredde og hovedsagelig optrædende fra november til marts.

En sydamerikansk Norder findes ved Peru og den nordlige del af Chile fra april til september. Langs kysten løber strømmen meget stærkt, mens Norder blæser, og der står et meget oprørt hav.

En Norder findes i det arabiske hav, hovedsagelig fra oktober til maj. Endelig findes Portugiser-Norden, der hele året træffes langs Portugals kyst med vinde fra nordlige retninger.

< Tilbage  Til side 7 >