Lørdag 21/5 2022.

Hekseprocesserne med hysterikeren som midtpunkt

Titel: Hysteri. Kategori: Sundhed og sygdomme 1926. Side 4 af 6 < Tilbage

Katalepsi. En hysterisk kvinde med "Katalepsi". Dette fænomen, der også findes ved visse sindsygdomme og under hypnose, består i, at patienten utrætteligt vedbliver at holde arme og ben i den stilling, som man giver disse.

Sin uhyggeligste udvikling nåede hysterien imidlertid i sin tid i hekseprocesserne. Selve faren for at blive brændt på bålet afskrækkede ikke hysteriske kvinder fra at søge sensationen ved at meddele om deres farter til Bloksbjerg og natlige heksesabbater. En uforstående nutid tror ofte, at disse mærkelige og detaljerede tilståelser blev aftvunget de arme kvinder med trusler og tortur. Dette har imidlertid i mange tilfælde slet ikke været nødvendigt. En tilstrækkelig myndig og suggestivt virkende dommer, der ikke kendte til at sende den anklagede til lægeobservation, kunne med lethed indgyde en hysterisk kvinde de nødvendige forestilinger. Den gru og rædsel, hvormed disse tilståelser blev modtaget, har rigtig sat de anklagede i deres es, således at de med den hysteriske evne til at tro, hvad hun vil tro, hurtigt er blevet fast overbevist om, at de virkelig er faret gennem natten på et kosteskaft og har danset med djævelen på Bloksbjergs top. Selv på bålet havde den hysteriske "heks" den tilfredsstillelse at være festens midtpunkt, hvad enten rollen nu var den bodfærdige eller den forstokkede synders.

Ved hysteriens behandling som ved dens fremkomst er suggestionen alt. Den selvsikre charlatan har her et stort plus fremfor den forsigtige videnskabsmand, der vejer sine ord. Frem for alt må behandlingen være ny for patienten. Den læge, der begynder med et tidligere forsøgt og forfejlet middel, har på forhånd tabt spillet, selv om hans behandling ellers er taget efter de bedste forskrifter. Elektricermaskinen havde i begyndelsen en stor succes ved hysteriske lidelser, men tabte både sin prestige og sin virksomhed, da den blev et og yndet legetøj for børn. Hvis lægen derimod, som en fiffig praktikus gjorde, tager et pandespejl og en stærk lampe og meddeler patienten, at nu virker han på hende med de røntgenske stråler, kan resultatet være intet mindre end mirakuløst. En hysteriker i rette øjeblik og en heldig inspiration har lagt grundlaget for mange unge landlægers grundfæstede ry, især når vedkommende patient tidligere forgæves havde søgt doktorer, professorer og den lokale kloge mand.

< Tilbage  Til side 5 >