Lørdag 21/5 2022.

Drikkekure mod mavesår

Titel: Bade og badesteder. Kategori: Sundhed og sygdomme 1926. Side 4 af 8 < Tilbage

Et fransk badested. Af de franske badesteder er Vichy det berømteste. Vichy ligger ved banelinien Paris-Lyon, 365 km. fra hovedstaden. Kilderne er natronkilder og søges særligt af patienter med fordøjelsesbesværligheder. I "Sæsonen" er Vichy en fuldstændig miniatureudgave af Paris, og alle forlystelser samles om dette pragtfulde kurhus, hvoraf vi her bringer et billede.

I Nauheim i Tyskland findes der varme saltholdige kilder med et stort kulsyreindhold, og disse bruges til badning for hjertesygdomme. Denne kurs ry er grundfæstet, men man opnår nu til dags lige så gode resultater overalt i verden med kunstige kulsyrebade. Det gælder blot om at have læger, der er lige så dygtige som specialisterne i Nauheim, således at badenes styrke og den øvrige behandling afpasses efter sygdommens krav.

Natronkilderne indeholder foruden lidt kogsalt en del tvekulsurt natron og anvendes derfor som drikkekure ved mavesår og andre tilstande med stærkt surt mavesaft. Om man ikke lige så godt kan tage lidt tvekulsurt natron fra det nærmeste apotek, er et spørgsmål, i hvert fald er dette betydeligt billigere end en rejse til det franske badested Vichy. Til gengæld hævdes det - uvist hvorfor -, at disse vande hjælper mod gigt, urinvejskidelser, fedme og sukkersyge!

I vandet fra det tyske badested Ems findes der både natron og rigelige mængder kogsalt. Naturligt og kunstigt Emsersalt bruges derfor en del mod forkølelser og slim på lungerne.

Når vandet som i Karlbad (Czekoslovakiet) indeholder både tvekulsurt natron og svovlsurt natron (Glaubersalt) samt kogsalt, kan man tillægge det alle disse saltes gode egenskaber. Større mængder Karlbadersalt virker i hvert tilfælde afførende ved sit indhold af glaubersalt og bruges en del mod forstoppelse og lever- eller galdelidelser. Det kunstige karlbadersalt, som enhver apoteker kan lave, er vistnok lige så virksomt som det naturlige. Det er i hvert tilfælde lettere at bruge saltet, da det naturlige vand er meget svagt og kræver indtagelsen af store mængder for at virke afførende. Foruden drikkekuren har Karlsbad og flere lignende badesteder også slambade (mudderbade), der anvendes mod gigt.

< Tilbage  Til side 5 >