Fredag 19/4 2024.

Kildevand på flasker

Titel: Bade og badesteder. Kategori: Sundhed og sygdomme 1926. Side 3 af 8 < Tilbage

Kildevand tappes på flasker. Det falder ikke i ethvert menneskes lod at kunne rejse til selve kilden, men heldigvis kan "Muhammed komme til bjerget". Alene af "Der Sprudel" udvindes årligt ca. 100.000 kg. "Karlsbadersalt", og fra "Mühlbrunnen" forsendes årlig ca. 400.000 literflasker vand ud over den ganske verden.

Fra bjerghøjderne siver snevand ned gennem sprækker i jordskorpen til jordens indre, hvor de opvarmes og bryder frem som en varm kilde.

Varmtvandskilderne, der har en temperatur på 25-820 Celcius, er særdeles fattige på opløste salte. Da de i reglen springer frem i bjergene, vil et besøg ved dem som oftest betyde en klimaforandring, der sikkert har større betydning end det varme vand, der ikke afviger meget fra det, der strømmer i det hjemlige badekar.

I den nyeste tid har man opdaget, at en del af disse kilder indeholder radium-udstrømning, som måles i de såkaldte Macheenheder. Disse bade anvendes mod så forskellige lidelser som nervøsitet og gigt. Undertiden bruges vandet også til drikkekure, hvortil der intet kan siges, da rent vand er en sundere drik end de fleste andre. Som eksempler på sådanne simple varmtvandsbadesteder kan vi nævne Teplitz i Czekoslovakiet, Evian-les-bains i Frankrig og bath i England.

De saltfattige kulsyreholdige kilder har kun ringe helbredende virkninger.

Det bekendte Apollinarisvand er en yndet borddrik, der kan anvendes ved mave- og blærelidelser, når patienterne gerne skal nyde rigeligere mængder af væske. Det brusende vand smager bedre og forøger patienternes tro på kuren.

Kogsaltkilderne har ry for at gøre godt ved dårlig mavefordøjelse og katarer i luftvejene, men det er egentlig ikke godt at se, hvorfor man ikke lige så godt kunne nyde et glas hjemmelavet saltvand. Forklaringen på, at kurene i Homburg og ved Weisbadens "Kochbrunnen" alligevel hjælper må søges i, at de syge samtidig sættes på diæt eller opholder sig i en renere og bedre luft.

< Tilbage  Til side 4 >