Lørdag 21/5 2022.

Kompliceret karies

Titel: Tandpleje - Mundhygiejne. Kategori: Sundhed og sygdomme 1926. Side 2 af 5 < Tilbage

Kindtænder under angreb af karies. Fig. 1. To sammenstødende kindtænder med karies-angreb. Angrebet er begyndt i den forreste tand, som derefter har smittet sin nabo. Fig. 2. Snitbillede af en kindtand med begyndende karies. Fig. 3. Tanden i plomberet tilstand.
  Kronisk betændelse i tænderne. Blind Absces, den kroniske form for betændelse som, da den optræder fuldstændig uden symptomer, kan bestå i årevis. Den hvide plet på rodspidsen af den ene tand viser betændelsen.

De første faresignaler fra tandens side vil i reglen da allerede have vist sig ved smertereaktion over for sødt eller surt, senere kommer smerter for påvirkning med koldt eller varmt, og endelig når selve "Tandnerven" angribes (kompliceret karies), voldsomme smerter, som endelig tvinger en til tandlægen eller får en til at købe et smertestillende tandmiddel på apoteket, hvad der er ganske forkasteligt, fordi mange, når de er sluppet for smerterne, lader hånt om nogen bevarende behandling af tanden, hvis skæbne da snart vil være beseglet. Til andre tider ser man, at tanden og nerven angribes uden mindste smertefølelse - men i begge sidstnævnte tilfælde vil nerven efterhånden dø bort og forvandles til en grødet masse af bakterier og forrådnelsesprodukter så ildelugtende, at en enkelt sådan tand i munden kan gøre det umuligt for andre mennesker at opholde sig i nærheden af vedkommende person. En skønne dag baner disse bakterier sig vej gennem rodkanalenåbningen ud i kæben, og vi får en betændelsestilstand Absces, hvis akutte tilfælde kan medføre lidelsese af hele almenbefindendet og i svære tilfælde døden i løbet af kort tid.

Vel så farlig er den kroniske form for betændelser, den såkaldte "blinde" absces, som, da den optræder fuldstændig uden symptomer, kan bestå i årevis. I en pose på rodspidsen ophobes stadig voksende mængder af bakterier og deres stofskifteprodukter (toksiner), der på grund af manglende afløb trænger sig gennem abscesvæggen og går over i blodet, hvorfra de føres rundt til legemets ædlere organer og bliver direkte anledning eller medvirkende årsag til alvorlige infektionssygdomme i hjerte nyre, galdeblære osv. De fleste tilfælde af mundkræft skyldes irritation fra forrådnede tandstumper og vil, som en amerikansk læge siger, "høre fortiden til, når folk forstår vigtigheden af og udøver en effektiv mundpleje".

< Tilbage  Til side 3 >