Lørdag 21/5 2022.

Den danske kost og fedme

Titel: Hvordan holder man sig slank? Kategori: Sundhed og sygdomme 1926. Side 4 af 7 < Tilbage

Når den danske befolkning gennemgående er så velnæret, - og der findes vist nok flere fede mennesker i Danmark end i noget andet land - beror det på, at den danske kost helt igennem er så righoldig, og at der i så mange kredse lægges så urimelig stor vægt på maden. Hvis befolkningen kunne vænnes til en magere og mere sundhedsmæssig levemåde, ville der for det danske samfund kunne spares mange millioner af kroner om året, og den enkeltes sundhedstilstand ville kunne vinde derved.

Den danske kost er først og fremmest meget fedtrig. Foruden det meget smør og margarine, der bruges til smørrebrød, anvendes alt for meget fedtstof til stegning, til stuvning, til opbagning af saucer, suppe og buddinger, mel- og grynspiser, som også er karakteristisk for det danske køkken, er ligeledes stærkt nærende retter, især når de som mælkemad koges i sødmælk. Og endda skal danskeren have en klat smør i grøden, for at den kan blive endnu mere fedende! Pålæget, der bruges til smørrebrød, er ofte stærkt fedtholdige sager, som pølse, laks, flæskesteg, mayonaisesalat, og dertil kommer for mange menneskers vedkommende wienerbrød og konditorkager.

Men også den måde, på hvilken maden i mange hjem serveres, som "koldt bord" til frokost og aften, med en stor rigdom af forskellige retter, afskårne skiver, salater, konserves i olie, rester fra middagsmaden osv. gør, at et menneske med en god appetit fristes til at spise mere end nødvendigt til at tilfredsstille sulten, da han gerne vil smage på så mange af de forskellige indbydende variationer som muligt, hvortil han oven i købet kraftig opfordres eller ligefrem nødes af vært og væertinde, som gerne vil have, at deres hus skal have ry som "et godt madsted".

I endnu højere grad gør disse forhold sig gældende ved selskabelighed, hvor maden i reglen er midtpunktet i begivenheden, og hvor husmødrene derfor sørger at overbyde hverandre i anretningernes mængde og lækre tilberedning. Og det samme er tilfældet med maden på hoteller og restaurationer, hvis store portioner og ødsle anvendelse af smør og fedtstoffer næsten med nødvendighed fører til overernæring. Man ser da også folk, som deltager meget i selskabelighed, og folk som rejser meget og ofte spiser på restauration, gennemgående er fede og velnærede, og at de hyppigere kommer til at lide af de sygdomme, som forårsages af overernæring.

Hvis man altså vil undgå overernæring og bevare sin ungdoms slankhed op gennem årene, må man i tide indrette sit liv og sine vaner, så man undgår de farer, der i denne retning truer en stor mængde mennesker i Danmark. Jo mere enkel og usammensat kosten er, desto lettere opnår man dette. Ved en simpel "husmandskost", som godt kan være veltilberedt, vil man holde op med at spise, når den virkelige sult er tilfredstillet mens de mangfoldige, varierede og raffineret tilberedte retter "kildrer ganen", så at man kommer til at spise mere end nødvendigt.

Jo magere fødemidler, der anvendes i madlavningen, og jo magrere tilberedningen er, desto mindre fedende vil maden naturligvis være, og desto større portioner kan man uden fare tillade sig, hvilket er en fordel for folk med en god appetit, da mæthedsfølelsen til dels beror på en vis fyldning af mavesækken. Hvis man ikke har en alt for udpræget tilbøjelighed til fedme, kan man da også som afveksling tillade sig de mere nærende retter ind imellem de andre, når blot man følger den regel, ikke at gøre dem til hverdagskost og altid kun at nyde den i sparsom mængde. Særlig gælder dette de overflødige ting som kager, konfekt, der oven i købet er temmelig uhygiejniske fødemidler, og de endnu mere overflødige og direkte skadelige alkoholiske drikke.

Selskabeligheden bør holdes inden for fornuftige grænser, hvilket også i andre henseender vil være heldigt for mange mennesker, og man bør naturligvis særlig undgå de selskaber, som kun er "ædegilder".

< Tilbage  Til side 5 >