Lørdag 21/5 2022.

Diæten og legemsøvelser

Titel: Hvordan holder man sig slank? Kategori: Sundhed og sygdomme 1926. Side 7 af 7 < Tilbage

Susanne i badet. Susanne i Badet. Maleri af Jacob Jordaens (1593-1678) i Kunstmuseet i København. Modens luner skifter. Som Jordaens billede viser, har der været tider, hvor en ret betydelig grad af fedme hørte med til det kvindelige skønhedsideal.

En diætisk afmagringskur som beskrevet på side 6 - eventuelt i forbindelse med legemsøvelser - er derimod uskadelig, når den kun foretages tilstrækkelig langsomt, vil kunne gennemføres af enhver med nogen energi og udholdenhed og vil altid give resultat, forudsat at der ikke foreligger en virkelig stofskiftesygdom.

Når der i diæten omtales "magert pålæg", kan som sådant benyttes tomatskiver, radiser, karse, skiver af kolde kartofler eller gulerødder, overskåret eller hakket æg, magert kød eller fisk, kødfars, fiskefars, skørost, helt mager ost.

Af "mager formad" må først og fremmest nævnes bouillon eller suppe, kogt på kød, ben eller urter, og når fedtet er skummet af. Selv om suppen legeres med lidt æg eller fløde, eller der tilsættes lidt meljævning, vedbliver det at være en mager ret, derimod bør man ikke komme smør eller opbagning i suppen. På suppen kan tilsættes gemyse, rødder, tomater, kartofler, lidt ris eller makaroni, uden at næringsværdien forøges videre, også enkelte kød- eller fiskeboller kan tillades, derimod er bagte boller temmelig righoldige og bør helst undgåes.

Foruden supperne, som kan variere på så mange måder, at man godt kan spise suppe hver dag, kan som mange retter nævnes frugtsupper, lavet af frisk eller henkogt frugtsaft, og tilsat en ringe mængde melstof og lidt sukker. Men den må ikke laves for tyk eller for sød, og der må ikke spises for rigeligt bagt brød eller tvebak til.

Også byggrød og risgrød, kogt på vand, med lidt sukker og mælk (ikke fløde) er forholdsvis magre retter, som med fordel kan anvendes.

Hvad slags kød eller fisk, der anvendes, er ret ligegyldigt, når blot det er magert og tilberedningen ikke er for fedtrig. Feks. bør man ikke stege fisk eller kød på pande med "panering", da denne opsuger en mængde af stegefedtet i sig og danner den velsmagende, men meget fedtholdige stegeskorpe. Som sauce til kødet må man ikke anvende den her i Danmark almindelig brugte "opbagte" sauce, men kun den afskummede sky fra stegen, eller suppe tilsat lidt meljævning, eventuelt noget kulør for udseendets skyld.

Af frugter er de bedst egnede rå æbler, pærer, blommer, kirsebær, jordbær og lignende til nød også vindruer, derimod ikke nødder og mandler, som er meget næringsholdige. Hvis man ikke tåler rå frugt, kan den naturligvis også spises kogt, men man kan da ikke tilsætte sukker eller kun ganske lidt. I stedet for sukker kan også anvendes sakarin eller krystallose, dels i kaffe og te, dels til madlavning, men det giver let en for mange mennesker ubehagelig bismag, og man må i alt fald først tilsætte det efter kogningen.

(Forfatter: Erik E. Faber)
  < Tilbage