Lørdag 21/5 2022.

Dyreeksperimenter

Titel: Fra kirurgens værksted. Kategori: Sundhed og sygdomme 1924. Side 8 af 8 < Tilbage

Storetåen er transplanteret op på hånden. På denne drengehånd var tommelfingeren blevet læderet, så at den måtte fjernes. Af alle fingrene kan man dårligst undvære tommelfingeren, man overflyttede derfor drengens storetå til hånden ved tranplantation, som vist på illustrationen.
  Bortsprængt kæbe. Her er en hel underkæbe sprængt bort af et granatstykke. En række operationer helbredte patienten, så at tyggebevægelsen atter kunne foregå normalt.

Allerede for adskillige år siden gjorde den berømte franske læge Carrel det kunststykke at amputere det ene bagben på en hund og erstatte det med et bagben fra en anden hund. Og det var en smal sag for ham først at fjerne begge nyrer på en hund og derefter sætte den ene på igen, hvorefter dyret levede videre i bedste velgående. Denne geniale forsker, der arbejdede ved Rockefeller-Instituttet i New York, var foriøvrigt en af de første, der viste, at man kan få dyrisk væv til ikke blot at leve, men også at vokse udenfor organismen - i reagensglasset. Ja, han kunne endogså holde hele organsystemer i live undenfor organismen. Fra en kat fjernede han i samlet masse alle organer, fra en saltopløsning, som holdtes i en ensartet temperatur på ca. 38 grader, i en kasse med bryst og underliv og anbragte dem i et glaslåg. På den ene side førtes spiserør og luftrør ud gennem kassen, på den anden side tarmene gennem et gummirør. Gennem spiserøret tilførtes føde, gennem luftrøret vedligeholdtes kunstigt åndedræt, og om nødvendigt tilførtes der organerne frisk blod fra en kat. I indtil 13 timer levede disse udtagne organer. Hjertet slog, og blodet rullede i årerne , lungerne åndede, mavesækken fordøjede føden, leveren afsondrede galde og tarmkirtlerne tarmsaft, og tarmen tømte "afføringen" ud - indtil det hele døde, enten ganske pludseligt eller efter forudgående uregelmæssigheder i hjertevirksomheden.

Det lyder som et eventyr.

Men hvem ved, om ikke eventyret fra dyreeksperimenterne kan blive til virkelighed på hospitalernes operationsstuer ?

For en stor del beror det på den operative teknik, især med hensyn til sammensyningen af blodkarrene, som Carrel har drevet til en hidtil uanet fuldkommenhed. Det synes slet ikke læmgere at ligge udenfor mulighedernes grænse feks. at erstatte en nyre, der må fjernes på grund af tuberkulose eller kræft eller lignende, med en sund nyre fra et menneske der ikke er død af sygdom, men ved et ulykkestilfælde, og så meget mere nærliggende er denne tanke, efter at Carrel har påvist, at en nyre kan genoptage sin virksomhed, selv efter at den længe har været udenfor funktion, og at man kan holde dyriske væv i live udenfor organismen i længere tid. Måske bliver fremtidens kirurger i stand til ligefrem at holde "lager" af forskellige organer, som altid er til disposition, når der bliver brug for dem.

(Forfatter: Ukendt)
  < Tilbage