Tirsdag 18/6 2024.

Hus - Apoteket

Kategori: Sundhed og sygdomme. Udgivet 1925. Side 1 af 11

Medicin saks gazebind. Forsiden til hæftet, hvor denne artikel stammer fra.

Det burde være almindelig bekendt, at læger ikke altid er helt lette at få fat på, når man skærer sin finger eller får mavepine uden for konsultationstiden. Til ære for de danske patienter må det også siges, at de i reglen nødig vil ulejlige en travlt beskæftiget læge for rene småting, som de har udsigt til at behandle i mindelighed. Herfra undtages dog mødre til mindreårige børn. Når lille Peter nyser, skælver Jorden, og lægebilerne overskrider den tilladte kørehastighed.

Apotekerne har den grimme vane at lukke klokken 8 aften og hænge et skilt i vinduet, der meddeler, at det næste apotek holder åbent i nat, det er altid det næste. - Mens man gør disse erfaringer, bløder fingeren, og maven krymper sig.

Det er derfor rart at have lidt husråd ved hånden, og den, der én gang har prøvet at holde husapotek, vil ikke undvære det for guld.

Et sådant husapotek skal kun være en nødhjælp ved livets mindre tilskikkelser og bør aldrig friste sin indehaver til kvaksalveri over for alvorlige lidelser. Det kan ikke anbefales hypokondre personer at anskaffe sig et husapotek, da de let kommer til at sætte sig i unødig udgift ved ustandselig at tylle forskellige mere eller mindre skadelige medikamenter i sig.

Som almindelig regel kan man fremhæve, at husapoteket aldrig må indeholde stærkt virkende og giftig medicin, der kun må anskaffes og benyttes efter lægens anvisning. Når den sygdom, der har nødvendiggjort sådan medicin, er overstået, må man hellere kaste resterne bort, for ikke at fristes til at benytte den under omstændigheder, der for det læge øje synes at være de samme.

Husapoteket er bestemt for lette ildebefindelser og småskrammer, men selv ved sværere sygdom og sår kan det gøre sin nytte, inden lægen ankommer og også efter, om han finder, at nogle af dets bestanddele er brugbare.

Det nytter ikke meget, at lægen kommer med rene forbindsstoffer, når slaget allerede er tabt ved improviserede bandager, fremstillet af klude og lommetørklæder af mere eller mindre renhed.

Til side 2 >