Søndag 4/6 2023.

Overvintring

Titel: Et nederlag: Jeannette-Ekspeditionen. Kategori: Menneskelivet 1925. Side 4 af 12 < Tilbage

Original kort over ruten. Det originale kort over Jeannette-Ekspeditionens rejse, efter at den havde forladt skibet. - Polarhavet - De nysibiriske Øer. Planlagt rejserute. Markering af både der blev separeret af stormen.

Det var en uhyre skuffelse for dem. Den første tid håber de vel på, at isen vil dele sig, så de kan fortsætte, men en halv snes dage senere går de på bjørnejagt over isen - 6 kvartmil - hvor de havde ventet at sejle frit mod nord, og teperaturen går hurtigt under frysepunktet og videre nedad til minus 10-15 grader. Det er tydeligt, at opholdet i isen vil vare vinteren over. Deres eneste håb er, at de kan drive med isen og måske på den anden måde komme til et nyt land eller gøre andre opdagelser. Den nordgående strøm viser sig nemlig at være en kendsgerning. De driver stadig, om end højt uregelmæssigt og uberegneligt, mod nordvest, 3-5 kvartmil om dagen.
(1 kvartmil er ca. 1882 meter)

Det lille samfund, der består af 33 mænd: 28 hvide, 3 kinesere (kokken og de to messedrenge) og 2 eskimoer (til hundekørsel), må altså indrette sig på at stå en overvintring igennem. De to værste fjender under en sådan er fordøjelsessygdomme og det knugende mismod, der er følger af den store ensformighed. De Long tager straks kampen op mod dem begge. Heldigvis er ekspeditionen forsynet med rigelig proviant. Drikkevandet volder det undertiden vanskelighed med at skaffe. Når der falder ny sne, smelter man af den. Er der ingen sne, destillerer man isvandet. Da destillationsapparatet engang er i uorden og der samtidig ingen sne er, så man må bruge saltholdigt vand, ordineres straks en daglig dosis citronsaft til hver som forebyggende middel mod skørbug. I enhver henseende søger man at være på vagt. Gang på gang bliver kulsyreprocenten i soverummene undersøgt og ventilationen forbedret, og alle må stille til regelmæssig lægeundersøgelse. Motion søger man at få gennem spadsereture eller jagtture - oftest frugteløse - eller gennem sport, således spilles ivrigt fodbold på isen. Humørsygen modvirkes først og fremmest gennem regelmæssig arbejde. Alt går så vidt muligt præcist og planmæssigt med vagtskifter, måltider og opfyldelse af alle de forskellige arbejder og pligter, som var man stadig under fart. Og til det almindelige arbejde kommer jo nu de mange forskellige regelmæssige iagttagelser og undersøgelser, der skal gøres dag ud og dag ind, af dybdeforhold, temperatur, strøm, vind, isdannelse m.m. Hver søndag holdes regelmæssig gudstjeneste under de Longs ledelse. Han var ikke for intet efterkommer af de franske Huguenotter.

< Tilbage  Til side 5 >