Lørdag 9/12 2023.

Jordens dybeste borehul - Dybdeboringer

Kategori: Fakta. Udgivet 1926. Side 1 af 3.

Gasboring ved Frederikshavn. Den af Danmarks geologiske Undersøgelse 1905 foretagne "gasboring" på Skærumhede ved Frederikshavn. Billedet viser boringen, en skylleboring, i fuld gang. Boremesteren står og drejer boresvinget frem og tilbage, og de tre mænd længst til højre vipper samtidigt boret op og ned ved hjælp af et simpelt vægtstangssystem, bestående af planker og jernkæder. Gennem borestangen, som består af sammenskruede jernrør, og ud gennem et hul i boremejslen pumpes der under boringen hele tiden vand ud nederst i borehullet for at fjærne det af mejselen frembragte boreslam. Vandet pumpes op fra en å i nærheden og føres til borestangen gennem jernrøret, som ligger på jorden til venstre, og gennem gummislangen. Borehullet er foret med jernrør, det øverste af disse ser man stikke op af borehullet. Gennem disse strømmer det nedpumpede vand op igen og løber bort gennem tuden og trærenden til venstre. I trærenden afsætter boreslammet sig, så at man kan undersøge, hvad det består af. Boret kan hejses op af borehullet ved hjælp af en jernkæde, som går omkring trissen øverst oppe på kranen.
(Foto V. Milthers)

Som på så mange andre områder er amerikanerne nu også blevet indehavere af verdensrekorden for dybdeboringer, idet man fornylig i West Virginia, omtrent 10 km. syd for Fairmont (umiddelbart vest for Alleghany Bjergene ved floden Monogahela omtrent 115 km. syd for Pittsburg) har boret til en dybde af 2310 meter. Boringen tog 3 år. Var ikke borestangen knækket, havde man vel boret dybere endnu. Hensigten med boringen var at træffe petroleum, men det lykkedes ikke. Udbyttet indskrænkede sig til et rigt fund af interessante forsteninger og til at måle, at temperaturen i den nåede dybde er 60 grader.

I Pensylvanien har man i de senere år udført to boringer, der også når ned til større dybde end nogen boring i Europa. I Pittsburg nåede man ved en boring efter petroleum 2251 meter, men boringen var forgæves. Ved Ligonier, 70 km. øst syd øst for Pittsburg, standsede man i 1924 i en dybde af 2259 meter en boring efter jordgas. Ved denne boring havde man held med sig, idet man stødte på en gasforekomst, som leverer 6000 kubikmeter gas daglig.

Til side 2 >