Onsdag 17/7 2024.

Skolerejser - Skolerejsehjem

Kategori: Fritid og sport. Udgivet 1926. Side 1 af 8.

Morgenmad på skolerejsen. Havregrød i grøften en tidlig morgenstund. Vi synes den smager bedre på den måde.

Man må rejse til fods
for at sprænge med hast
alle lænker, der binder
til hjemmet os fast,
men som når fuglen i luften
må tumle sig fri -

synger gamle Hostrup.

Tusinder og atter tusinder vil give ham ret - ikke mindst i disse automobilernes dage, da folk i fordvogne farer landet igennem og kommer hjem fra vældige ture næsten uden at have set, hvad de kørte forbi, og uden at have lært de folk at kende, hvis egn de har gæstet.

På fodturene kommer man vel ikke gennem de store afstande, men man lever sig på en ganske særlig måde sammen med naturen i de fremmede egne, når man begynder sin march i den tidlige morgen, mens duggen endnu ligger på græsset, giver sig god tid på steder, man synes om, og søger ly for middagssolens brændende stråler i skoven eller i landevejsgrøften under de store vejtræer. - Man har god tid til at tale med folk, der passerer forbi, og til at tage mod indbydelse til en tallerken frugtgrød, et glas kærnemælk, eller hvad nu en eller anden gæstevenlig bondekone byder på, og til bagefter at gå med hende eller hendes mand en tur rundt for at se på "bedriften" lige fra smågrisene til ærtebedene og ribsbuskene.

Gælder dette for de voksne, gælder det sikkert endnu mere for børnene.

De må ikke narres for de første indtryk, de må ikke blive blaserte, men skal have lov til at erfare sig til alt det, vi store allerede kender. - Det, man selv erfarer sig til, har jo nemlig en ganske anden værdi og dybde end det, man får fortalt af andre.

Lad os begive os hen på en af de store københavnske kommuneskoler en eftermiddag i september efter undervisningstiden.

Skolen er ellers tom, men i et klasseværelse er der tydelig nok generalforsamling.

Vi kikker gennem ruden i døren.

Der hænger et danmarkskort fremme, en pegepind farer rundt på kortet, og forskellige unge mennesker giver deres mening til kende, der foretages vist også afstemning, for nu og da ryger en mængde hænder i vejret. En lærer er til stede, og han tager ordet engang imellem.

Til side 2 >