Onsdag 17/7 2024.

Antennemaster i Ryvangen

Titel: Radio - Musik i æteren. Kategori: Fritid og sport 1924. Side 5 af 7 < Tilbage

Antennemaster i Ryvangen. Fig. 6. De to 75 meter høje træmaster står på ingeniørregimentets øvelsesplads i Ryvangen og kan ses langvejs fra. De bærer en 4-trådet antenne af 130 meters længde.

De to antennemaster, der ses på billedet, er 75 meter høje. De er bygget af træ og udført i en let og spinkel konstruktion, hvorfor også hver mast er afstivet med 12 stk. 3/4 tomme tykke stålbarduner. Herved bliver hele konstruktionen så stiv og sikker, at man selv i en orkan næppe kan se masterne røre sig. Indvendig i masterne i det ene hjørne er anbragt en del ganske korte plankestykker som hjælpetrin, så at man forholdsvis nemt kan gå til tops. Turen er dog temmelig anstrengende og kræver navnlig gode armkræfter hos bestigeren. Selv for en veltrænet sportsmand kan det omtrent tage et kvarter at nå toppen, men da belønnes ulejligheden også rigeligt ved den pragtfulde udsigt over København og Hellerup.

Selve antennen, der skal være godt isoleret ved enderne, er her ophængt i to store porcellænsisolatorer, der før monteringen er prøvet med et træk på ca. 3000 kg. Det kan måske synes mærkværdigt, at antennen kan udøve så stærke træk i masterne, men i virkeligheden kan en halv snes kraftige mænd kun hejse antennen op og stramme den ud ved hjælp af spil, som er faststøbt til svære betonfundamenter.

Vi har nu ganske kortfattet omtalt den trådløse telegrafstations vigtigste enkeltheder og hørt, hvorledes de elektriske strømme, som frembringes i maskinrummet, sendes gennem kabler ind i senderen, der omdanner strømmene til højfrekvente elektriske svingninger, som ledes op i antennen. Ved almindelig telegrafering udvikles disse elektriske svingninger kun så længe, som man holder telegrafnøglen nedtrykket, men når det er telefoni der skal sendes, så udvikles der i senderen en stadig strøm af elektriske svingninger, som ledes ud i antennen, og disse svingninger skal nu blot svækkes og forstærkes i takt med talestrømmene i mikrofonen.

< Tilbage  Til side 6 >