Lørdag 9/12 2023.

Det store jordskælv i Japan

Kategori: Naturen. Udgivet 1926. Side 1 af 9.

Centrum i Tokyo. Tokyos centrum, ødelagt af jordskælvet. Redningsarbejdet er i gang.

Det var den 1. september 1923. Klokken slog to. Forstanderen for Jordskælvsobservatoriet i Auckland (New Zealand) rejste sig fra sit skrivebord for at gå hjem at spise til middag, men først gik han som sædvanlig en runde til apparaterne for at se, om alt var i orden. Pludselig standsede han. Apparaterne begyndte at dirre. Registreringsstifterne svingede frem og tilbage over papirstrimlerne, som urværkerne trak forbi dem, og tegnede kurver med meget store spidser. "Der er et stort jordskælv", råbte han til assistenten i værelset ved siden af, "kom dog". Assistenten ilede til. I flere minutter stod de to mænd tavse og stirrede på de rystende apparater med de tegnende stifter. "Det er et svært jordskælv", udbrød forstanderen. "Det er underligt at tænke sig, at her står vi to og mærker ingenting, mens apparaterne viser os, at et eller andet sted ryster jorden så voldsomt, at husene styrter sammen og alt er vild forvirring, mange mennesker omkommer måske i de brændende ruiner". Efterhånden blev apparaternes rystelser mindre. "Nu er det snart forbi, lad os vente lidt og se, om vi kan finde ud af, hvor jordskælvet har været". De skiftede papirstrimlerne og satte sig til at beregne afstanden til jordskælvet af formen af de tegnede kurver. Efter en stunds forløb sagde forstanderen: "Det må være enten i Californien eller Japan, måske er der San Francisco-jordskælvet om igen. Det er dog snarere i Japan, der har de jo jordskælv hvert øjeblik. Det må være en frygte ulykke. Lad os nu se, når telegrammerne kommer".

Den næste dag bragte aviserne nærmere underretning: Frygtelig jordskælv i Japan. Tokyo fuldstændig styrtet sammen og brændt. Over 100.000 mennesker dræbt. Den japanske flåde ødelagt.

Det var dog ikke muligt på grundlag af telegrammerne at danne sig en klar forestilling om jordskælvets omfang, men så meget fremgik dog af dem, at det var den største katastrofe der nogen sinde var hændt Japans hovedstad Tokyo, en by med over to millioner indbyggere, var ødelagt og med den Øst-Asiens vigtigste havneby Yokohama, orlogshavnen Yokosuka og mange andre byer. Antallet af omkomne angaves til et par hundrede tusind. Alene i Tokyo skulle 36.000 huse været styrtet sammen og 300.000 brændt.

Først da aviser og breve fra Øst-Asien nåede frem til Europa, fik vi nærmere meddelelser om ulykken. En af de mest gribende skildringer er givet af en berlinks kunsthandler, O. Burchardt, der var passager på dampskibet "Empress of Australia", som lå i Yokohamas havn, da jordskælvet fandt sted.

Til side 2 >