Lørdag 9/12 2023.

FREMs træ - Kæmpetræer

Kategori: Naturen. Udgivet 1924. Side 1 af 5.

Kæmpetræ på rådhuspladsen. Forsiden til hæftet, hvor denne artikel stammer fra.
  Kogler A er en kvist med kogler af FREMs træ, B er en gennemskåren kogle. Det er ufatteligt, at frø som den lille C-mærkede figur kan vokse til et træ, højere en rådhustårnet! Der vil blive tilsendt 4 af disse vidunderfrø til FREMs læsere.

Dette, det nye FREMs, første hæfte bærer på omslaget et billede af verdens største træ, således som det ville se ud, hvis det voksede på Rådhuspladsen i København. Der er i artiklen "Om at nå frem" fortalt, hvorfor vi bringer dette billede, at det er fordi hver af FREMs abonnenter får et sådan træ. Og her skal derfor gives en kort skildring af disse planteverdenens vidundere, der jo nu må forudsættes at have en særlig interesse for FREMs læsere. FREMs træ fører slægtsnavnet Sequoia. Det er opkaldt efter en Cherokee-indianerhøvding Sequoiah, som dannede et alfabet, så at hans modersmål kunne blive et skriftsprog, og hans folk kunne få det Nye Testamente og en avis trykt.

Sequoia-slægten er meget gammel. Geologerner har kunnet følge den tilbage til juratiden, så at dens alder må tælles i millioner af år. Den er således ældre end Danmark er. Slægten har levet sammen med de store kæmpeøgler og flyveøglerne, og den har været vidne til disses undergang og til pattedyrenes udvikling og opblomstring i tertiær-tiden. Den har set Alperne og Rocky Mountains blive til.

Det er gået med Sequoia-slægten som med mange af de store og berømte menneskeslægter. De dukker op fra en ukendt fortid, breder sig, når magt og ære, for så at gå tilbage og uddø.

Sequoia-slægtens stortid falder i tertiær-tiden, brunkul-tiden, da Magnolier, valnød og vinranker voksede i Grønland. Mægtige Sequoia-skove var da udbredte over hele den nordlige halvkugle fra Spitsbergen over Europa, Sibirien, Nord-Amerika til Grønland og Island. Også i Danmark voksede de. Brunkullene består for en væsentlig del af forkullede rester af Sequoiaer. I Tertiær-tidens aflejringer er bevaret beretningen om dens tids historie, og i de sider af den, som geologens hammer har åbnet, har man fundet vidnesbyrdene om, at der den gang levede en halv snes forskellige Sequoia-arter.

Pressede eksemplarer, iordets egentligste forstand er disse Sequoia-rester, som man finder forstenede i Tertiær-lagene. Istidens klima-revolution fordrev Sequoia-slægten fra den gamle verden og fra størstedelen af Nord-Amerika. Nu findes den kun i Californien, nåletræernes paradis, og dér er der kun to arter tilbage, som er undslupne istidens ødelæggelse. Den ene af disse arter kaldes Sequoia gigantea. Artsnavnet gigantea er afledet af Giganterne, der hos Homer er en slægt af kæmper i det yderste vest. Amerikanerne kalder den the Big Tree, kæmpetræet. Den anden art kaldes Sequoia sempervirens. Sempervirens betyder eviggrøn. Amerikanerne kalder den Redwood, rødved.

Til side 2 >