Onsdag 17/7 2024.

Om Lord Nelson

Kategori: Fakta. Udgivet 1924. Side 1 af 4

Trafalger Square London. Trafalger Square i London med Lord Nelsons sejrssøjle

Når man spadserer rundt i London, træffer man på adskillige statuer og andre mindesmærker. Som regel er de uden indskrift. For at have gjort sig fortjent til en statue, må man have udrettet noget så betydeligt, at enhver ved besked dermed og altså ved, for hvem statuen eller mindesmærket er rejst. - Som udlænding er man jo imidlertid ikke forpligtet til at kende alle Englands store mænd i fortid og nutid. Forfatteren spurgte, naivt engang en londoner, han kendte godt, for hvilken berømthed en statue, han ofte kom forbi, var rejst, den havde ingen indskrift. Sagte svarede londoneren: "Hys! Det ved jeg såmænd heller ikke".

På en plads i London findes der imidlertid et mindesmærke, en sejrssøjle, som bærer en indskrift. Der står dog ikke noget om, til minde om hvilken sejr søjlen er rejst. Der står blot på den: "England expects every man to do his duty". England venter, at hver mand gør sin pligt.

Hvert barn i England ved, at søjlen er rejst til minde om Englands største og mest afgørende sejr til søs, Slaget ved Trafalger, og til minde om Englands store søhelt Nelson, der vandt sejren og betalte den med sit liv. Ordene på søjlen er det signal, han hejste på sit flagskib, linieskibet Victory (sejr), da slaget skulle begynde.

Nelsons løbebane viser os, hvorledes en dygtig og tapper engelsk søofficer kunne nå frem i de bevægede tider i slutningen af det 18. århundrede.

Til side 2 >