Lørdag 9/12 2023.

Røntgenstråler

Kategori: Naturen. Udgivet 1925. Side 1 af 8.

Røntgen billede med en slugt legetøjscykel. Røntgenbillede af en legetøjscykel, sunket af og fastkilet i spiserøret hos en fireårig pige.
(efter Rigby).

En guldmager fra middelalderen kunne ikke ønske sig et laboratorium, der så mere mystisk ud.

Dagslyset er lukket ude. Oppe i loftet sidder der en matlysende, elektrisk pære, væggene er malet med en underlig skiddengrønlig farve.

En slags stor, lav divan står midt på gulvet og glinser søvnigt med sit sorte voksdug. Og hvad er det dog for et virvar af tråde, lynende nikkelhåndtag og stænger, der er anbragt over lejet ?

Som en stor edderkop midt i hele stativet opdager vi en glaskolbe med sælsomme rør, der stritter ud til alle sider som stødhornene på en mine. Og den kaster lyset tilbage i underlige farver som en sæbeboble.

Vi er på hospitalets røntgenklinik.

Vi går indenfor i et af de store skabe, der står langs væggen.

Her findes alle de fine instrumenter til at regulere installationen med, og her står lægerne inde under deres arbejde med de mystiske stråler.

Lægen drejer op for en kontakt, og vi hører en fjern brusen som fra en elektrisk ventilator. Endnu en kontakt drejes om, og i et af de lukkede skabe, begynder det at knitre og hvæse. Det er den højspændte strøm, der er sat til. Og hvad er det ? Nu er glaskolben derude i værelset jo begyndt at lyse med et pulserende, tåget skær. Længere henne i stuen hænger der endnu et glasrør i forbindelse med de to tynde ledningstråde under loftet. Kun lyser dette andet rør ikke grønt, men violet.

Og vor forundring stiger, da vi opfordres til at træde ud i værelset igen, - ud i al djævelskaben.

"Det gør ikke ondt," siger lægen smilende. "Bare man ikke opholder sig herude i for lang tid, sker der heller ingen skade."

En hvid papskærm, han har taget med inde fra "buret", bliver holdt hen i nærheden af røntgenrøret og lyser straks op med et hvidligt fosforagtigt skær.

"Hold Deres hånd imellem," opfordrer lægen. "De mærker ikke noget."

Og se ! Skyggen af en skelethånd tegner sig spøgelsesagtigt mod den lyse skærm.

Vinduerne hjemme, der skærmer mod kulde, blæst og regn, er af glas. Dette lader lysstrålerne gå igennem sig. Solen kan altså skinne ind i stuen.

Til side 2 >