Onsdag 17/7 2024.

Skødehunde

Titel: Hvilken hund skal jeg vælge. Kategori: Fritid og sport 1925. Side 3 af 9 < Tilbage

Moppe. Den fornemme families Moppe har "været nede", og den gamle tjener lukker den ind i salonen med skyldig om end sur ærbødighed.
  Blenheim Spaniel. Blenheim Spaniel. Gammel engelsk race. I slaget ved Blenheim var hertugen af Mariborough hele tiden fulgt af disse hunde, og til løn for dens trofasthed fik hele stammen navn efter sejren ved Blenheim.

En gammel skødehunderace er de såkaldte Roy Spaniels, der i tidligere tider holdtes ved hofferne og var kongers og dronningers adspredelse i ledige timer. De ses ofte på gamle malerier. Da Marie Stuart var blevet henrettet, fandt man i folderne af hendes kjole en lille Spaniel, der havde søgt beskyttelse og således fulgte hende til det sidste. Der er fire underafdelinger, som nu alle benævnes med det fælles navn "King Charles Spaniels" og har følgende særbetegnelser:

Black and tan (tidligere King Charles), sort med rødbrune tegninger.
Blenheim, hvid med røde tegninger.
Tricolor (tidligere Prince Charles), hvid med sorte rødbrune tegninger.
Ruby, ensfarvet rød.

Især de to første ses oftere hos os. De er milde af temperament, ikke støjende og af gammeldags, fornem skønhed.

Den japanske Chin var tidligere meget udbredt, men er nu næsten helt slået af marken af Pekingeseren. Den lille Malteser - og dens afart Boulogneseren -, snehvid af farve, yndes endnu af mange, der vil have en silkeblød og rolig lille skødehund. Malteseren holdtes allerede i oldtiden af grækerne og romerne og er sikkert den ældste europæiske skødehund. I rom var en græsk Malteser meget efterspurgt, og det var finest at give den et græsk navn. Sådanne antikke hundenavne er feks. Akris (græshoppe, et almindeligt hundekælenavn), Getheus (glad), Mathepon (hjælper). Enstavelsesnavne til hunde, som vi nu bruger dem, kendte de gamle ikke.

Den nu næsten forsvundne Moppe hørte engang hjemme i de store sale, og fornemme damer bar den på armen, når de var ude. Senere blev den borgerhjemmenenes yndling. Det var den der var "Perle, som skulle med på Volden", eller "Delle", der rund som en kæmpe rullepølse vraltede af sted med øjnene stående apoplektisk ud af hovedet.

Det var folks egen skyld, at Moppen udviklede sig til en sådan fedtklump, idet de gav efter for dens tilbøjelighed til magelighed og kræsenhed. Holdtes den fornuftigt, er den en fortræffelig stuehund, der befinder sig allerbedst i hjemmet og ligefrem formår at nyde dets hygge. Den almindelige Moppe er gul eller grå, i nyere tid har en hel sort - og kostbar - mopperace, der fra Kina blev indført til England, vundet lidt udbredelse.

Modsat så mange andre racer har de små, lavbenede Grævlingehunde holdt sig, til trods for modens omskiftelser, og de, der har Grævlingehunde som skødehunde, er som regel så passionerede for dem, at de overhovedet ikke kunne tænke sig at have andre hunde. De er kloge og livlige både inde og ude, mange kan dog være ikke så lidt selvrådige. Som kammerat er de fortrinlige, og deres sans for naturen er det en fornøjelse at iagttage. De er jo egentlig jagthude, der benyttes til at gå i grav efter grævling og ræv. Hovedet er stort og kraftigt, deres bid er så effektivt, at de feks. indeklemt i en grævlingegravs gangmed held kantage kanpen op med disse kraftige dyr, som en Foxterrier vanskelig kan magte.

< Tilbage  Til side 4 >