Onsdag 17/7 2024.

Foxterrierne

Titel: Hvilken hund skal jeg vælge. Kategori: Fritid og sport 1925. Side 4 af 9 < Tilbage

Foxterriere. Ruhåret Foxterrier. Et højt præmieret eksemplar.
  Glathåret Foxerriere. Glathåret Foxterrier. En højt præmieret engelsk hund. Der er stor forskel på en sådan fin racehund og de fleste Foxterrier, man nu ser her i landet.
  Cairn Terriere. Cairn Terriere, af form som den lavbenede skotske Terrier, har begyndt at vinde udbredelse.

Nu skal der omtales en gruppe af mindre hunde, der foruden at kunne være til glæde indendørs, dog egentlig skal ses ude, og her indtager den store mængde af Terriere en fremragende plads.

Der er først den almindelige, glathårede Foxterrier, hvid med sorte brune pletter. Disse hunde har en god karakter. De er tro, venlige, i godt humør, er friske og glade legekammerater og gode mod børn, men drilles de, kan de godt fare på med glubskhed. Som regel er de fortrindlige rottehunde. Først bider de rotten ihjel, derpå knuser de hele rottens krop roligt og systematisk, for derefter at lade den ligge. Det er jagt som sport, de har lært i generationer. Det har intet at gøre med de primitive dyrs jagt for at få et måltid.

Kraftige, sunde og livsglade som Foxterrierne er, kan de let få unoder, som det er meget vanskeligt at få dem fra, om de ikke udryddes lige i begyndelsen, feks. jage får, jage høns, fare i motorcykler og gå i grævlingegrav. Navnlig det sidste kan være farligt, for hunden er i virkeligheden en dårlig graver, der når grævlingen lukker gangen bag den, let omkommer ynkeligt.

Den ruhårede Foxterrier er for tiden højmoderne, i England kom den ved et stort blads præmiespørgsmål om den mest yndede hund ind som nr. 1. Også hos os vinder den mere og mere udbredelse på den glathåredes bekostning, om end prisen endnu er høj. I væsen adskiller den sig ikke fra den glathårede. Jo hårdere og ru hårbeklædningen er, desto bedre, hunden må på ingen måde være uldagtig at føle på.

Foxterriere i god udstillingskondition skal veje 7.25-8 kg. for en hanhunds vedkommende, tæven 6.75-7.75, skulderhøjden skal være resp. 42 og 39½ cm.

Den største af de engelske Terriere er Airdale-Terrieren med op til 67 cm. skulderhøjde. Den har en varm rustbrun farve med sort saddel. "Smuk" vil vel de færreste kalde den, navnlig hvis den hvad man så ofte ser, for lov til at gå for lud og koldt vand, men den er en fortrinlig hund, overmåde intelligent, hengiven, skarp og vagtsom og meget hårdfør. Den er lige anvendelig som selskabs-, vagt- og politihund. I England benytter man den også til jagt, især vandjagt. Af andre ruhårede Terriere er mest kendt den rødgule irske Terrier og den lavbenede skotske Terrier samt de nyere Terrierforme Sealyham Terrieren og Cairn Terrieren, der begge har været set på vore udstillinger. Bedlington Terrieren som man nu også har indført, er højbenet, blålig af farve og med hængende hale.

< Tilbage  Til side 5 >