Onsdag 17/7 2024.

Terrieren

Titel: Hvilken hund skal jeg vælge. Kategori: Fritid og sport 1925. Side 5 af 9 < Tilbage

Airdale Terrier. Airdale Terrier. Den største af de engelske Terriere, benyttes som politihund. Den viste hund er et af Skandinaviens fineste eksemplarer.
  Dobermann Pinscher. Dobermann Pinscher, tysk race, benyttes som politihund, udbredt selskabshund.
  Rottweiler. Rottweiler, egentlig en tysk slagterhund, benyttes nu af politiet og vinder udbredelse som selskabshund. Roligt temperament, en meget kraftig og effektiv forsvarshund.

Den glathårede Black and tan Terrier (sort og rød) og Bull-Terrieren (ren hvid) ses nu sjældent hos os. Tidligere var især den første ret hyppig. Langhåret er den forholdsvis store Sky-Terrier, og endnu længere hår har Yorkshire-Terrieren, der er gået over til at blive en ren og skær skødehund, hos hvem det skarpe i Terrier-naturen er næsten forsvundet. Dens lange glinsende, stålblå silkehår hænger som et skaberak ned på hver side, endog ansigtet er næsten helt skjult af lange guldblonde hår. Vægten er fra 2.25-5.50 kg.

Englændernes Terrier og tyskernes Pinschere er samme form, oprindelig udgået fra Spidserne. Pinscher er et af tyskerne optaget ord, som derfor skal skrives med "s", englænderne har ingen race, der kaldes Pinscher, en stavemåde, man tit ser anvendt. Af Pinschere af mellemstørelsen har især Snauzeren, også kaldet den ruhårede Rattler Pinscher, vundet udbredelse her i landet. Skulderhøjden er 40-50 cm. Hunden er "salt- og peberfarvet" eller sortagtig. Det er en fornuftig og rolig hund, uden det iltre og skarpe terriervæsen, yderst hårdfør, en pålidelig og vagtsom hus- og stuehund. Man skal holde den slank og jævnlig strigle den med en almindelig hundekam. Som rottejæger er den fortrinlig.

I det hele taget tør man vel nok sige, at mange hundeejere gør alt for lidt for at holde deres hunds pels i orden. Det er ikke tilstrækkeligt en gang imellem at lade hunden komme ud at svømme. Helst hver dag skal pelsen gås igennem med kam og børste, hvilket ikke tager mange minutter. Hunden lærer snart at stille til renselsesprocessen og vender og drejer sig ligesom et barn, der får sit tøj gået efter og børstet. I stedet for noget besværligt bliver det en omgang, begge parter har deres fornøjelse af.

En meget moderne hund er den lille franske Bulldog med de store, opretstående flagermusører. Farven er enten tigret uden eller med hvid brystplet, eller hvid som grundfarve med tigrede aftegn. Den sidste slags kaldes enten med den tyske betegnelse Schecke eller Caille (fransk). På grund af den vanskelige fødsel er prisen altid høj. det er meget livlige, tro og morsomme hunde, der uden at være støjende altid er på færde, småsnøftende vimsende omkring.

Den engelske Bulldog stammer fra hunde, der i tidligere tider brugtes til at kæmpe med tyre, som var bundet til en pæl. Nu er det blodtørstige gået af hunden og den er blevet en skikkelig og flegmatisk selskabshund, hvis ydre nogle finder fantastisk hæslig, andre vidunderlig tiltalende. Dens konstant fornærmende ansigtsudtryk har intet at sige, den kan ikke gøre for, at den hele tiden "skærer ansigt", hjertet er godt nok. Det så stærkt omdannede snude- og næseparti medfører naturligvis forskellige ulemper, således snøften og snorken, og mange er slemme til at savle, så at de hyppigt må tørres om munden med dertil bestemte tøjstykker. Bulldoggen, englændernes nationalhund, er et stærkt dyr, som en dame ikke kan holde i snor.

< Tilbage  Til side 6 >