Onsdag 17/7 2024.

Anden medicin

Titel: Hus - Apoteket. Kategori: Sundhed og sygdomme 1925. Side 9 af 11 < Tilbage

Ved siden af Aspirin vil man ved almindelig forkølelse tænke på at give varme drikke og hostemidler. Romtoddy er egentlig næppe bedre end te, hvad den helbredende virkning angår, men i nogle tilfælde formidler rommen den rå vandsmag og får lettere større mængder til at glide ned. En god "sveddrivende" drik fås ved at lave kamillete af tørrede kamilleblomster, der behandles på ganske samme måde som teblade. Som hostesaft er lakridsmikstur med salmiak udmærket og gives i mængder på en spiseskefuld flere gange daglig.

Sovemidler kan man i almindelighed kun få efter lægerecept, ligesom man kun må bruge dem efter lægens råd. Brugen af disse stoffer bliver let til en uafrystelig vane endog for morfins og opiums vedkommende en ligefrem ødelæggende last. De uskyldigste af alle disse midler er bromsaltene, der virker let beroligende og søvndyssende. Hvor det er nervøs uro eller åndelig overanstrengelse, der holder søvnen borte, virker disse midler ofte fortrinligt. Man forfalder ikke til nydelsen af Brom, og den værste ulykke, der kan hænde ved langvarig brug, er et udbrud af filipenser i ansigtet. Efter meget store mængder kan man selvfølgelig også blive noget sløv og søvnig den følgende dag. En spiseskefuld eller to af en opløsning på 10 gram Bromnatrium i 150 gram vand er en passende dosis, men hvis søvnløsheden er vedvarende, gør man klogest i at lade sig undersøge af en læge.

Udsagnsordet "at besvime" bøjes som bekendt på følgende måde: "Jeg besvimer, jeg besvam, jeg har fået Kamferdråber!" Ved enhver truende besvimelse må man dog først tænke på at få lagt patienten ned og få tøjet knappet lidt op. Når den besvimede så begynder at komme lidt til sig selv, kan man give 20-30 Kamferdråber i et glas vand. Den stimulerende virkning heraf skyldes måske mere den stærke lugt end den tilførte kamfermængde. Også ved hjertebanken og andre hjertetilfælde kan kamferdråber undertiden gøre gavn og aldrig skade.

Man udstyrer altså yderligere husapoteket med:

1 pose med 50 gram kamillete. Mærkes: 1 kop te lavet heraf nydes varm.

1 flaske med 200 gram lakridsmikstur med salmiak. Mærkes: Spiseskefuldvis.

1 flaske med 10 gram bromnatrium opløst i 150 gram vand. Mærkes: 1 eller højst 2 spiseskefulde om aftenen.

1 dråbeflaske med 50 gram kamferdråber. Mærkes: 20-30 dråber.

< Tilbage  Til side 10 >