Onsdag 17/7 2024.

Mundvand og midler til gurgling

Titel: Hus - Apoteket. Kategori: Sundhed og sygdomme 1925. Side 5 af 11 < Tilbage

De fleste mennesker finder det behageligt at have et mundvand, hvormed de kan skylle munden efter rigeligt tobaksrygning. Hvis folk vidste, hvor ubehageligt et sådant pust af kold tobakslugt virker, ville de i hvert tilfælde ønske sig et mundvand. Til dette øjemed er en teskefuld Salolsprit i et glas vand særdeles velegnet, idet det giver en behagelig friskhed og fjerner ilde lugt.

Ved forkølelser er det desuden rart at have et middel til at gurgle halsen med. Mildest virker 10 gram køkkensalt opløst i en liter lunkent vand, men undertiden ønsker man dog en let antiseptisk virkning. Et sådant middel til gurgling må dog ikke være irriterende eller giftigt, da man let kommer til at sluge noget af det. 1 barneskefuld af en 3% brintoverilteopløsning i et glas vand opfylder disse forbedringer.

Mens vi beskæftiger os med munden, er det måske rigtigst at beskæftige sig lidt med tænderne, der kan volde mange kvaler, inden man for mandet sig op til at gå den tunge gang til tandlægen. Tandsmerter hindres ofte ved indtagelse af et gram Aspirin (se under hovedpinepulvere) og ved at lægge et varmt omslag eller en varmtvandspose på kinden. Meget ofte er det uhyre svært for almindelige dødelige at bestemme, i hvilken tand hullet sidder. Kan man sætte fingeren på rette sted, vil en dråbe Nellikeolie på lidt vat ofte lindre smerterne, når det presses op i hulheden.

Til munden og tænderne købes altså følgende:

1 flaske med 100 gram Salolsprit (mærkes: 1 teskefuld i et glas vand til mundvand).
1 mørkebrun flaske med 100 gram 3% brintoverilte (Oxydol). Denne væske spaltes i tidens løb under iltudvikling og efterlader da kun en flaske - vand. Mærkes: 1 barneskefuld i et glas vand til gurgling.
1 lille flaske med 5 gram nellikeolie.

Efter således at have sørget for det ydre vender vi os til den egentlige medicin for at afgøre, i hvor stor udstrækning vi tør anbefale brugen af husråd her. Det gælder dels om ikke at gøre direkte skade, dels om ikke at forhale en virksom behandling af alvorlige sygdomme ved kvaksalveri med husapotekets indhold. Den første opgave er langt lettere end den sidste, og vi gør derfor bedst i at trække ret snævre grænser for husapotekets forsyning og virkefelt for ikke at ledes i fristelse til at agere "Klog Kone".

< Tilbage  Til side 6 >