Onsdag 17/7 2024.

Termometret - en naturlig del af husapoteket

Titel: Hus - Apoteket. Kategori: Sundhed og sygdomme 1925. Side 11 af 11 < Tilbage

Termometer. Et lægetermometer. Legemets temperatur er under normale forhold 37 grader Celcius. Den er imidlertid ikke ganske ens hele dagen. Om morgenen er den sjælden højere end 36,9 og om aftenen ofte 37,5.

Endelig er der en genstand, som ikke bør savnes i nogen husholdning, selv der, hvor husapoteket ikke finder indpas. Et lægetermometer, inddelt i tiendedele grader celcius er en nødvendighed til at konstatere, om en sygdom er ledsaget af feber eller ikke. Disse termometre er såkaldte maksimaltermometre, hvis kviksølvsøjle bliver stående på det højeste punkt, den har nået. Kviksølvbeholderen indfedtes med lidt coldcreme eller vaselin og indføres i endetarmen, hvor den holdes to minutter, før der aflæses.

Derefter skal kviksølvet slås ned, hvad man udfører ved at tage termometret i den øverste ende og svinge det nedad for til slut at standse med et ryk. Hvis man glemmer det, risikerer man lang tid efter en overstået febersygdom at få en grundløs skræk jaget i livet.

Termometret skal selvfølgelig renses, men dette må ske, ved at man vasker det med sygevat og lidt sprit.


En meget renlig familie ringede en dag lægen op i vild rædsel, deres barn havde fået et ildebefindende, og feberen var så høj, at kviksølvet havde sprængt termometret. Det viste sig heldigvis, at årsagen var den, at pigen, der skulle rense termometret før brugen, havde kogt det. Det deraf følgende naturlige uheld blev først bemærket, efter at temperaturen var taget.

(Forfatter: Ikke oplyst)
  < Tilbage