Onsdag 17/7 2024.

Salver og andre midler til udvortes brug

Titel: Hus - Apoteket. Kategori: Sundhed og sygdomme 1925. Side 4 af 11 < Tilbage

Glas med isblok. Under sygdom er det ofte et stort gode at have is i huset. I mangel af et isskab svøber man isblokken ind i et tykt, uldent stykke og lægger den på et køligt sted. Man tager kun små portioner is ad gangen ind i sygeværelset, og for at undgå, at isstykkerne ligger og smelter i deres smeltevand, anbringer man dem i en flonelspose, der fastbindes om glassets rand, som vist på billedet, og dækker dem med et andet stykke flonel. Vandet løber da fra isstykkerne, der kommer til at lægge tørt.

Egentlige hudsygdomme, eksemer og lignende bør ikke forkludres ved lægmandsbehandling, men der bliver dog et vist område tilbage, ved hvilket husrådene har nogen berettigelse.

Lidt Coldcreme er altid godt til hudens pleje, og mod "sprukne hænder" er indgnidning med glycerin og sprit et fortræffeligt middel, når det bruges, hver gang hænderne vaskes. Også til at hindre rødme og hudløshed under næsen ved forkølelser er sprit og glycerin fortrinligt.

Både børn og voksne plages, navnlig i varmt vejr, ofte af hudløshed, især på steder, hvor to hudflader gnides mod hinanden. Som oftest kan lidelsen hindres ved gennemført renlighed, idet huden vaskes med kogt vand og sygevat og pudres med en blanding af pulvariseret borsyre og talkum. Til sådanne ikke væskende hudirritationer er zinkpasta et udmærket middel, selv om det ikke bør anvendes efter en nylig afdød læges berømte grundsætning: "Hudsygdommene indledes i dem, der helbredes af zinkpasta; ved de sidste er der ikke noget at gøre!"

Zinkpastaen smøres i et tyndt lag på den angrebne hud og overpudres. Man må imidlertid hver dag afvaskes salven med lidt olie og vat, hvorefter et nyt lag påsættes.

Hvis huden ligefrem væsker, må man ikke anvende salve, men griber da til at anvende salvende små omslag med koldt, kogt vand.

Olivenolie gør, som omtalt, nytte ved fjernelse af arp hos småbørn. Tillige kan inddrypning af lidt (NB. ikke for hed) olie i øregangen lindre visse former af ørepine, der skyldes dannelse af en voksprop. Med mindre man har tidligere erfaringer at støtte sig til, skal man dog være yderst forsigtig med at undlade at tilkalde lægen i anledning af ørepine, da der let kan være tale om meget alvorlige tilfælde, særlig hvis smerten er forbundet med feber. Voksproppen giver i reglen først symptomer, når man efter et bad får "vand i øret", hvorved den svulmer op og fylder øregangen. Mod hudkløe (nældefeber), insektbid eller "tandknopper") virker badning med 1 procent mentholsprit og påfølgende pudring oftest særdeles lindrende.

Til hudens pleje anskaffes altså:

1 tube med 20-30 gram coldcreme.
1 flaske med lige dele glycerin og sprit, 300 gram, mærkes: Udvortes.
20 gram pulveriseret borsyre og talkum, der helst opbevares i en strøbøsse.
En krukke med 20 gram zinkpasta. Mærkes: Udvortes.
En flaske med 50 gram olivenolie.
En flaske med 100 gram 1% mentholsprit.

< Tilbage  Til side 5 >