Onsdag 17/7 2024.

Kronisk forstoppelse

Titel: Hus - Apoteket. Kategori: Sundhed og sygdomme 1925. Side 8 af 11 < Tilbage

Kronisk forstoppelse må aldrig fra begyndelsen behandles med afføringsmidler, men med diætforandring. Brugen af afføringsmidler fører patienten ind på et skråplan, idet tilstanden kræver stærkere og stærkere midler og doser. Den ukritiske brug af afføringsmidler har et umådeligt antal af forkvaklede og håbløst ødelagte "maver" på sin samvittighed. Når maven på grund af kostforandring eller anden årsag pludselig går i baglås, er et afføringsmiddel på sin plads, selv uden lægens medvirkning.

Det ufarligste af alle midler er den amerikanske olie, der efter forstoppelsens styrke tages i doser fra en barneskefuld til en spiseskefuld.

Hører man til de ikke få mennesker, der hellere vil dø end tage amerikansk olie, kan man også anskaffe oliekapsler, således at smagen undgås. Hver kapsel indeholder 2½-3 gram olie, således at dosen bliver 4-5 kapsler.

Hvis man ønsker afveksling eller et stærkere middel, kan man købe en æske stærke Sagralinpiller, af hvilke man i påkommende tilfælde tager én eller to.

Undertiden kan det være fordelagtigt at gribe sagen an på en anden måde og give et lille lavement på 15 gram Glycerin med en lille glycerinsprøjte, der indføres i endetarmen. Man må vel at mærke ikke bruge det til håndpleje anbefalede glycerin og sprit, da tarmen ikke er vant til så stærke midler. Stadig misbrug af lavementer vil medføre slaphed af tarmen, der i så fald ikke længere fungerer af sig selv.

Til mavens og tarmens pleje anskaffer man altså:

1 æske med 30 gram af en blanding af lige dele tvekulsurt natron og magnesia. Mærkes: 1 teskefuld ad gangen.

20 pulvere á 1 gram salicylsurt Vismuth. Mærkes: 1 pulver indtil 3 gange daglig.

1 dråbeflaske med 50 gram Hoffmann´s og rabarberdråber.

1 flaske med 100 gram amerikansk olie (mærkes: 1 barneskefuld eller 1 spiseskefuld)
eller
1 pose med 30 oliekapsler (mærkes 4-5 kapsler)

1 æske med 30 "stærke Sagralinpiller". Mærkes: 1-2 piller.

1 flaske med 100 gram clycerin. Mærkes: 1 glycerinlavementsprøjte.

< Tilbage  Til side 9 >