Tirsdag 18/6 2024.

Bankvejen

Titel: Hvad skal min datter være. Kategori: Fremgang 1924. Side 10 af 14 < Tilbage

For at komme ind i en bank kræves der realeksamen og helst gode forbindelser. Arbejdstiden er ca. 8 timer. Den unge pige får straks gage, i nogle banker 50 kr. om måneden, i andre mere og dyrtidstillæg. For kvindelige bankassistenter kan den årlige gage kun stige til ca. 3600-5000 kr. og dyrtidstillæg.

Bankvejen er eftertragtet af mange unge piger, fordi det er godt lønnet kvindearbejde, og i de unge år vil det tilfredsstille hende. Men dette vil dog næppe vare ved, da hun kun har adgang til det elementære arbejde. Hun har derfor ikke nemt ved at tilegne sig bankkundskaber, har ingen forfremmelsesmuligheder og får derfor ikke den frihed i arbejdet, som udsigt til en overordnet stilling giver, og heller ikke den lettelse og frihed i arbejdet, når hun bliver ældre, som den overordnede har. Derfor kommer bankarbejdet nemt til at virke ensformigt på dem, der gerne vil sætte sig højere mål, og på initiativrige unge kvinder virker det i længden enerverende.

Alvoren i dette hæmmende arbejde går først op for hende, når det er for sent at skifte livsstiling, og lysten til at yde noget virkelig godt hæmmes ved bevidstheden om, at den gage, som den middelmådige mandlige bankassitent når som en selvfølge, skal den kvindelige bankassistent være ekstra godt begavet og om sig for at nå.

Men stillinen lokker jo, fordi lønnen som sagt i forhold til den almindelige kvindeløn må siges at være god, og man er pensionsberettiget omtrent som i stats- eller kommunetjeneste.

< Tilbage  Til side 11 >